Pages

Thursday, May 10, 2012

evaluation of the seminar


Р Е Ц Е Н З И Я

за изпълнението на съвместен проект на ФФ и ФКНФ №58 / 2011 г., подкрепен от НИД към СУ „Св. Климент Охридски”, за провеждане на научен форум “Последният диалог на Платон “Епиномис” – текст, превод и интерпретации”


от гл.ас. д-р Димитър Илиев



Международният научен форум върху Платоновия диалог „Епиномис”, организиран съвместно от ФФ и ФКНФ, на който имах удоволствието да присъствам, се проведе на 22, 23 и 24.06. в Зала 1 на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”. Ръководител на проекта е  доц. д-р Димка Гочева от Катедрата по история на философията към ФФ, а в проектния екип влиза още гл.ас. д-р Невена Панова от Катедрата по класическа  филология към ФКНФ.
Събитието беше част от поредицата тематични семинари на Югоизточноевропейската асоциация за антична философия, учредена през 2002 г. в Делфи от видни изследователи и преводачи на антични философски текстове от региона и отвъд неговите граници. Отчитаният понастоящем семинар беше осмият във вече утвърдилата се традиция на Асоциацията. Форматът на регулярно провежданите подобни събития е следният. Програмата на срещата е фокусирана върху кратък, обозрим, но важен текст от античната платоническа или аристотелианска традиция. Всеки от основните участници представя отрязък от разглеждания текст, придружен от обширно тълкуване. То поставя началото на задълбочена дискусия върху проблемите, характерни за обсъждания откъс. В дискусията вземат участие както другите основни участници, преподаватели и докторанти от различни европейски академични институции, така и присъстващите слушатели от институцията домакин. Тази година от Софийския университет в семинара се включиха 12 участници, от които четирима от ФКНФ – трима преподаватели и един магистрант, Зорница Радева, междувременно успешно защитила дипломна работа по темата на експозето, съвместно представено от нея на семинара. Сред останалите участници от българска страна имаше представители на Философския и Богословския факултет, както и на Факултета по славянски филологии. Чуждестранните гости бяха хабилитирани преподаватели, асистенти и докторанти от Университета в Помона, САЩ (проф. Ричард МакКирахан, английският преводач на диалога), Критския университет, Гърция, Ейотвьош Лоранд Университет и Католическия университет „Петер Пазмани”, Унгария, Загребския университет, Хърватска, Източносредиземноморския университет в турската част на Кипър, както и от Карловия университет, Чехия, проф. Филип Карфик, който понастоящем е професор във Фрибургския университет, Швейцария).
Всички тези специалисти в областта на античната философия и филология проведоха задълбочени дискусии върху различни аспекти от този ключов за историята на философията текст. Въпреки донякъде спорното му Платоново авторство, което предизвика цяла странична линия в обсъжданията през тези три дни, текстът е важен с това, че съдържа всички основни понятия и положения в мисълта на късния Платон, превърнали се, според сполучливия израз на един от участниците в семинара в кулоарен разговор, в нещо като „катехизис” за основаната от него Академия в първите векове от нейното съществуване. „Епиномис” се занимава с базови идеи на платонизма, обхващащи от епистемология и теория на културата до астрономия и метафизика. На всяка от тези области е посветен един пасаж от диалога, разгледан подробно от някой от водещите семинара участници съобразно нейните или неговите по-непосредствени научни занимания и интереси. Получи се интересна серия от подробни коментари, организирани всеки по своеобразен начин, повдигащи различни въпроси и поставящи акцент всеки по своему върху различни проблеми на този конкретен текст и на ранния платонизъм изобщо.
Дискусиите се оказаха толкова плодотворни, че участниците в семинара решиха да подготвят общ том с всички представяния, който ще бъде едно от редките заглавия в международен план върху този важен, но не много изследван диалог. Очаква се томът да бъде публикуван на английски език през настоящата година от някое от престижните световни академични издателства, профилирани в областта на хуманитарните науки. Наред с това проф. МакКирахан се ангажира да ревизира превода си на диалога, някои пасажи от който бяха осветени под нов ъгъл благодарение на дискусиите в семинара. Непосредствен резултат от този семинар беше и подготвящият се в момента пръв превод на „Епиномис” на български, дело на доц. д-р Николай Гочев (Катедра по класическа филология, ФКНФ) и под редакцията на доц. д-р Димка Гочева (Катедра по история на философията към ФФ). Този превод ще бъде съпроводен от обширен научен коментар и допълнен с коментара към него на ренесансовия неоплатонист Марсилио Фичино, превод от латински на успешно завършилите студенти от двата факултета Зорница Радева (магистър по антична култура и литература) и Богдана Паскалева (магистър по българска филология). Смятам, че толкова сериозни научни приноси, които се очаква да видим през настоящата година все в резултат на един семинар, говорят много за интензивността и ползотворността на дейността в рамките на трите дни от събитието.
Едно от основните предимства на работата в такъв формат е задълбоченото дирене, винаги оставащо близо до изследвания текст. За всеки от участниците, освен хендаутите на представящите съответния откъс, беше осигурен екземпляр от оригиналния старогръцки текст, както и от превода на проф. МакКирахан. Отделно от това на разположение непрекъснато бяха речници, справочници, коментари, други издания на Платонови текстове и т.н., които правеха съвместната работа изключително интересна, детайлна и далеч от общите разговори. Международни научни форуми на подобно високо ниво рядко се провеждат у нас.
  Събитието даде възможност за изява не само на вече утвърдили се учени, но и на докторанти и магистранти, които взеха дейно участие в обсъжданията и представиха някои свои разработки (например гореспоменатия превод на Фичино). Освен научната работа в рамките на семинара беше проведена работна среща на Югоизточноевропейската асоциация за антична философия, на която беше избран текстът за разглеждане на следващия семинар. Беше проведена и работна сбирка на екипа на най-влиятелното международно списание за антична философия, публикувано у нас, Rhizai, чийто главен редактор доц. д-р Иван Христов е член на Асоциацията и беше участник в семинара.
      
            Всичко това ми дава основание да оценя като отлично изпълнението на проект №58 на Катедрата по класическа филология към ФКНФ и на Катедрата по история на философията към ФФ.


София, 15.12.2011 г.                             
гл. ас. д-р Димитър Илиев
             

No comments:

Post a Comment